Vedci dokázali, že zdravá strava má pozitívne účinky na naše telo, pretože má veľký prínos pre naše zdravie. Brokolica je jedným z jedál, ktoré sú nepretržitým vedeckým náleziskom. Výhonky brokolice sú v poslednej dobe populárne vďaka odhaleniu vysokej koncentrácie protirakovinovej rastilnnej živiny sulforafánu. Sulforafán upravuje krvný tlak a zdokonaľuje funovanie obličiek pomocou normalizácie procesu nazývaného DNA metylácia. Brokolica taktiež pomáha vyriešiť zdanlivo epidemický nedostatok vitamínu D. Dostatočné zásoby vitamínov K a A pomáhajú udržať možstvo vitamínu D v rovnováhe vtedy, keď je potrebné veľké dodatočné množstvo vitamínu D pre vyrovnanie nedostatku.
Brokolica má taktiež nezvyčajne silnú kombináciu vitamínu A (v podobe beta karoténu) a vitamínu K.
Sulforafán vytvára z brokolice zásobáreň energie.
Sulforafán je organická zlúčenina síry, ktorú môžeme nájsť v kapustovitej zelenine, vrátane brokolice, ružičkového kelu, kapusty, karfiolu, chrenu, alebo rukoly. Výhonky brokolice sú však jeho najväčším zdrojom. Sulforafán zabíja rakovinové kmeňové bunky, čo teda môže spomaliť rast nádoru. Sulforafán tiež normalizuje DNA metyláciu. To pomáha v množstve ochorení, vrátane hypertenzie, zlého fungovania obličiek, problémov s črevami, či už spomínanej rakoviny. Podľa klinickej štúdie vedenej výskumníkmi z Johns Hopkins University School of Medicine v Baltimore a Massachusettskej hlavnej nemocnice pre deti, sulforafán má sľubné predpoklady pre zlepšenie niektorých porúch správania spojených s autizmom.
Ďalšie výskumy ukázali, že brokolica je užitočná pri prevencii srdcových ochorení, osteoartritídy, alergie, cukrovky, očných problémov a pomáha bojovať proti pôsobeniu škodlivých látok zo znečisteného životného prostredia. Stimuluje celý rad antioxidačných obranných dráh v tele, ktoré môžu priamo znižovať stres. Sulforafán tiež spomaľuje pokles v imunitnom systéme, ku ktorému dochádza s navyšujúcim sa vekom. To môže naznačovať, že jedenie zeleniny obsahujúcej sulforafán, akou je napríklad brokolica, môže spomaliť proces starnutia a pomôcť telu starnúť elegantne.
Výhody brokolice
2x viac vitamínu C než má pomaranč
Obsahuje selén – minerál, ktorý má protirakovinové a protivírusové účinky
Protizápalová
Zabraňuje zápche
Udržuje nízku hladinu cukru v krvi
Udržuje kyeliny v tele v rovnováhe
Vysoké hladiny vstrebateľného vápnika a vitamínu K
Čistí krv
Najvyššie množstvo niektorých glukozinolátov
Aktivuje gény, ktoré potlčajú nádory
Znižuje riziko rakoviny prsníka
Bohatá na draslík
Obnoví kožu poškodenú UV žiarením
Znižuje riziko osteoartrózy
Má protivírusové vlastnosti
100 kalórií brokolice obsahuje 11,2 g bielkovín
Zbavuje telo Helicobacter pylori baktérií
Je bohatým zdrojom vlákniny, beta karoténu a kyseliny listovej.
Brokolica je zelenina, ktorá by mala byť zahrnutá vo vašej strave tak často, ako je to možné. Niektoré štúdie ukázali, že 2-3 šálky brokolice sú potrebné na dennej báze, aby telo mohlo prijímať niektoré z hlavných ýhod, ktoré poskytuje brokolica. Dokonca aj na 3 šálky by kalorický príjem mal pozostávať len z približne 132 kalórií.
Zdroj: whfoods.com
Pridajte Váš názor aj vy: