10 dôvodov, prečo je šupka z citrónu zdravá

0
528

V receptoch sa často ako ingrediencia uvádza kôra z pomarana. Ale čo s tou citónovou? Je rovnako prospešná?

Citrón ako taký znižuje množstvo odpadu v tele. Navyše, existuje veľa skvelých receptov, ktoré požadujú kôru citrusových plodov, ako napríklad kandizovaná šupka z citróna. Citrónová kôra má však možstvo využití, ktoré sú prospešné nášmu zdraviu.

Do svojho jedla môžete citrónovú kôru zakomponovať celkom jednoducho, napríklad používaním sušenej citrónovej šupy. Tá správne dochutí jedlo, ale aj čaje. Takisto má veľa pozitívnych vlastností pre naše telo a jeho zdravie.

 

Nech sa páči, 10 dôvodov, prečo jesť citrónovú kôru.

 

Detoxikuje vaše telo

detox

Citrón sám o sebe je antibateriálny. Je zakoponovaný v množstve čistacich produktov, pretože skvelo detoxikuje všetko, s čím príde do kontaktu. Jeho kôra má, samozrejme, rovnaké účinky. Veľa expertov tiež odporúča podrviť vysšenú citrónovú kôru na prášok a zmiešať ho s troškou vody. o vytvorí pastu, ktorá je skvelá na boj s akné.

Konzumovanie vysušenej citrónovej kôry pomáha pri detoxikácii napríklad kyseliny močovej a odpadu nahromadeného vo vašej pečeni, čriev, baktérií, zodpovedných za maláriu, choleru alebo týfus. Veľa ľudí takisto zahŕňa citrónovú kôru do svojich detoxikačných diet, hlavne kvôli jej schopnosti zabíjať baktérie.

Bojuje s rakovinou a chorobami
Šupka z citrónu obsahuje látky, ktoré pomáhajú pri prevencii a bojoch s rôznymi chorobami. Tieto látky sú odborníkmi známe taktiež pre svoju schopnosť zabrániť rozmnožovaniu rakovinových buniek; čím sa zabraňuje ich rozšíreniu. Ďalšie ochorenia, ktorým sa môžme s pomocou citrónovej kôry brániť, sú napríklad artritída, obezita, alebo rôzne ochorenia srdca.

Osviežuje dych

ph

Citróny sú považované za jednu z najlepších zásaditých potravín. Sú skvelé vo vyrovnávaní pH hladín a pomáhajú odstrániť výrazne páchnuci dych. Hlavne antibakteriálne zložky citrónovej kôry znižujú množstvo zlých baktérií v ústach. To znamená, že popri odstraňovaní zápachu z úst takisto zlepšujú zdravie vašej ústnej dutiny.

Stabilizuje váš tráviaci systém

Veľa ľudí si myslí, že citróny majú silnú chuť, a ich jedením sa náš žalúdok kvôli ich kyslosti podráždi. Opak je však pravdou. Citróny, ale hlavne citrónová kôra, sú veľmi nápomocné pri stabilizovaní tráviaceho sytému. Šupky z citróna môžu: Rozbíjať kamene a usadeniny v tráviacom trakte, zabíjať črevné červy, zlepšiť pravidelnosť stolice, alebo stabilizovať hladinu pH.

Vylepší váš metabolizmus

Pektín, ktorý môžme vo veľkom množstve nájsť hlavne v citrónovej kôre, je používaný na zrýchlenie metabolizmu. Tým nám zároveň pomáha menej priberať. Pektín je tiež známy tým, že znižuje vstrebávanie látok, kvôli ktorým priberáme, ako sú napríklad veľlké množstvá cukru.

Zvýši váš imunitný systém

3d rendered illustration defending some pollen

Každý vie, že citróny sú plné vitamínu C. Preto by nikoho nemalo prekvapiť, že citrónová kôra môže pomôcť nášmu imunitnému systému. Vitamín C, ktorý môžeme nájsť aj v citrónovej kôre, je protizápalový a veľmi nápomocný pri vytváraní obrany proti infekcii. Takisto pomáha predísť chorobám a umožňuje telo efektívnejšie bojovať s chorobou.

 

Zdroj: whfoods.com

Pridajte Váš názor aj vy:

Komentáre